Over Rebel MTB

Dimitri Schouten (1975), oprichter van Rebel MTB:Dimitri Schouten Portret

‘Als jongetje met een BMX raakte ik al besmet met het fietsvirus. Ik kocht mijn eerste mountainbike – een Batavus – op mijn veertiende. Ik had hem zelf bij elkaar gespaard. Spelenderwijs ontdekte ik dat balans en wendbaarheid de kern vormden van het voortbewegen op twee wielen.

In de jaren die volgden raakte het fietsen wat op de achtergrond. Toen ik er op latere leeftijd weer mee in aanraking kwam, merkte ik dat het fietsen in de natuur mij zowel mentaal als fysiek goed deed. Destijds stond ik een aantal jaar op een camping in Diever waar ik genoot van de prachtige omgeving met verschillende mountainbikeroutes. Later zijn we met de caravan verhuisd naar een camping in Bakkum, waar ik deelnam aan de mountainbiketochten die daar elke donderdagochtend georganiseerd werden. De tochten werden steeds langer en de passie voor het mountainbiken laaide weer op.

Om mijn conditie en techniek te verbeteren sloot ik mij aan bij een plaatselijke mountainbikeschool waar ik jarenlang lessen heb gevolgd, tot de trainer mij vroeg of ik geïnteresseerd zou zijn in het lesgeven.

Opleiding tot MTB-instructeur

Na het succesvol afronden van de opleiding instructeur MTB-2* en de bijbehorende stageperiode, ben ik in 2014 gaan lesgeven voor de mountainbikeschool waar ik nog maar enkele jaren daarvoor zelf les kreeg als beginnend mountainbiker. Ik ontwikkelde me in het lesgeven en groeide door als instructeur. In 2015 slaagde ik ook voor de opleiding tot instructeur MTB-3**.

Blijven leren

Vanuit dezelfde fascinatie voor balans en wendbaarheid die ik als kind ervoer, blijf ik ook nu mijn eigen fietsvaardigheden continu verbeteren. Bijvoorbeeld door het volgen van clinics over trends in de fietssport, zoals Freeride-clinics en BMX-riding. Die combinatie van speelsheid en leergierigheid is ook terug te vinden in het logo van Rebel MTB, waarin ik ben afgebeeld tijdens het oefenen van zogenaamde ‘switch backs’; een onmisbare techniek voor het biken in de bergen maar ook heel handig voor op een parcours als Schoorl.

Goede techniek is sleutel tot succes

Ik probeer mijn cursisten elke les iets nieuws te leren; hard fietsen kun je immers bij elke mountainbikeschool. Maar door het aanleren van de juiste technieken en door het steeds verder verfijnen van die technieken, voel je je veiliger op de mountainbike en groeit je zelfvertrouwen. Daardoor kun je écht genieten van het mountainbiken in de natuur.’

* Informatie MTB-2:

De NTFU biedt de opleiding tot mountainbike-instructeur op twee verschillende niveaus aan. De niveau 2-opleiding is gericht op cursisten die vooral tot doel hebben beginnende mountainbikers de basistechnieken van het mountainbiken aan te leren en daarnaast groepen op een veilige manier in eenvoudige terreinsituaties te begeleiden. Je hoeft voor deze opleiding nog geen echte lesgeefervaring te hebben maar omdat je als instructeur ook een voorbeeld moet kunnen geven, stelt de NTFU wel een aantal eisen aan de eigenvaardigheid. Je leert tijdens deze cursus o.a. hoe je op een (semi-) zelfstandige manier invulling geeft aan een losstaande (eenmalige) mountainbike activiteit.

**Informatie MTB-3:

De niveau 3-opleiding kent een langer en intensiever programma dan de niveau 2-opleiding en heeft als doel zelfstandige trainers/instructeurs op te leiden. Bij de niveau 3-opleiding wordt van de cursisten verwacht dat zij aan het einde van de opleiding zelfstandig trainingen en trainingsplannen kunnen ontwikkelen op basis van de behoefte en het niveau van de groep sporters of sporter. Dit betekent dat je aan de slag gaat met onderwerpen als trainingsleer, ergonomie, voeding, onderhoud en reparatie en het aansturen van een assistent.

Daarnaast worden er bij de niveau 3-opleiding hogere eisen gesteld aan het instapniveau van de cursist. Het is belangrijk dat je de basisbeginselen van het lesgeven onder de knie hebt, bijvoorbeeld doordat je de MTB 2-opleiding hebt gevolgd, een andere trainersopleiding hebt afgerond of al langer lesgeeft. Daarnaast kijkt de NTFU naar je eigenvaardigheid. Als instructeur moet je in staat zijn om het goede voorbeeld te geven en verwacht de NTFU dat je over een goede rijtechniek beschikt, ook in wat moeilijkere terreinsituaties.